utorak, 30. siječnja 2018.

U Hrvatskoj po pitanju baznih stanica i dalje kao na divljem zapadu: Operater nije postupio po inspekcijskom rješenju, nelegalna bazna stanica i dalje na mjestu

Izvor: Glas Istre
30. 1. 2018.
Vipnet ne odustaje od "borbe" za antenu

Dana 12. rujna 2017. godine izdan je inspekcijski nalaz kojim je utvrđeno da je "investitor u roku od 120 dana dužan ukloniti baznu stanicu na adresi Stankovićeva 18 u Puli". Riječ je o anteni Vipneta, koja je i dalje na krovu, a hoće li se i kada ukloniti upitali smo izravno Vipnet. U šturom odgovoru, iz kojega se ne da puno iščitati, piše kako "oko pitanja prostornog planiranja i izgradnje elektroničke komunikacijske infrastrukture postoje neusklađena pravna shvaćanja".

Peticiju protiv potpisalo 800 ljudi

"S obzirom na navedeno, Vipnet je, potaknut upravo lokacijom na koju se odnosi upit, pokrenuo odgovarajuće postupke pred nadležnim tijelima, a u kojim postupcima će se ocijeniti zakonitost predmetnih odluka. U svakom slučaju, po okončanju svih postupaka Vipnet će postupiti u skladu s konačnim odlukama", kažu u svom šturom odgovoru.

Podsjetimo, antena je krajem siječnja 2017. dignuta u neposrednoj blizini Osnovne škole Kaštanjer i protiv nje su ubrzo ustali brojni susjedi, ali i roditelji čija djeca pohađaju navedenu školu. Pokrenuli su i potpisivanje peticije za njeno uklanjanje koje je potpisalo više od 800 građana. Za borbu protiv antene osnovan je i ogranak Društva Zdravo naselje pod nazivom građanska inicijativa Kaštanjer. 

Sporna Vipnnet-ova bazna stanica izazvala je negodovanja stanovnika Kaštanjera s obzirom da se nalazi na samo 75 metara od osnovne škole, oko 250 metara od Osnovne škole Tone Peruška i 180 metara od dječjeg vrtića Rožica, a što je protivno odredbi članka 119. Plana o prostornom uređenju Istarske županije, ali i članka 117. Plana o prostornom uređenju Grada Pule koji govore da udaljenost bazne stanice od takvih ustanova mora biti najmanje 400 metara. Zbog toga Grad Pula za antenu nije izdao uporabnu dozvolu.

Pomoć pučke pravobraniteljice

Uporna borba u ovom se slučaju isplatila jer je prije četiri mjeseca iz nadležnog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja stiglo rješenje o uklanjanju bazne stanice. Kako se navodi u inspekcijskom nadzoru obavljenom u rujnu, "utvrđeno je da je investitor na terasi višestambene zgrade izgradio postaju elektroničke komunikacije protivno Prostornom planu uređenja Grada Pule i Generalnom urbanističkom planu grada Pule, a time i protivno odredbama Zakona o gradnji".

Feodora Gubaš Štifanić iz ogranka Zdravo naselje tada nije krila zadovoljstvo dobivenim rješenjem pojašnjavajući da su, nakon što je Grad Pula odbio izdati uporabnu dozvolu za antenu, sve dokumente poslali građevinskoj inspekciji i zatražili da odrade svoj posao.

- Nakon što od nadležnog ministarstva nismo dobivali odgovor, zatražili smo pomoć i od pučke pravobraniteljice koja im je, koliko znamo, dva puta slala požurnicu, navela nam je tada Gubaš Štifanić i dodala da im ne preostaje drugo do li čekati hoće li teleoperater rješenje ispoštovati te antenu doista i ukloniti. Jer, koliko smo vidjeli u rješenju, sporan je moment u kojem se navodi da je "investitor upozoren da će se na izvršenje naredbe o uklanjanju prisiljavati izricanjem šest novčanih kazni, ukoliko ne postupe po naredbi u izračenom roku".

Od Gubaš Štifanić jučer smo pak doznali da će upit, s obzirom da je rok došao, a sporna bazna postaja nije uklonjena, ponovo proslijediti pučkoj pravobraniteljici, ne odustajući od svoje borbe i svojih prava. (Borka PETROVIĆ) TEKST I FOTOGRAFIJA: GLAS ISTRE

Nema komentara:

Objavi komentar